Ara 2018
Rauf Yekta Bey'in Küçük Torunu Cem Yektay'ı Kaybettik

Grubumuzun çalışmaları içerisinde çok önemli bir yeri bulunan Rauf Yekta Koleksiyonu projemizin gerçekleşmesini mümkün kılan ve elinden gelen hiçbir yardımı esirgemeyen, kendisini daima şükranla anacağımız Sayın Cem Yektay'ı, uzun süren bir rahatsızlığın ardından 11 Aralık 2018 günü kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

CEM YEKTAY’IN ÖZGEÇMİŞİ:

Cem Yektay, 9 Mayıs 1954 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. Rauf Yekta Bey’in küçük torunudur. Babası merhum veteriner hekim Yavuz Yektay (1930-2014) da bestekâr, müzikolog ve neyzendir. Geleneksel Türk musikisinin teorisini, icrasını ve ney üflemesini, genç yaşlarından itibaren babası Yavuz Yektay’dan öğrenmiştir. Kuleli Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu'nda okuyan Cem Yektay, Silahlı Kuvvetler'imizden ayrıldıktan sonra, İTÜ Elektrik Fakültesi'nin Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı fakültede yaklaşık 2 sene araştırma görevlisi olarak görev yapmış, daha sonra Suudi Arabistan'da çeşitli şantiyelerde mühendis olarak çalışmıştır. Bundan sonra İsviçre’ye geçmiş ve orada 1986 yıllında ETH Zürih Üniversitesi'nin Elektrik Fakültesi'nin İletişim Bölümü'nü bitirmiştir. Buradan mezun olduktan sonra dünyaca ünlü bir telekomünikasyon firmasının İsviçre’deki şirketinde, kendi isteğiyle 2011 yılında erken emekli olana kadar yaklaşık 25 sene; araştırma ve geliştirme mühendisi, çeşitli bölümlerde grup şefi ve son Bosna Savaşı sonrasında eski Yugoslavya’da teknik proje müdürü ve genel müdür olarak çalışmıştır. Bu arada aynı firmada çalışırken ETH Zürih Üniversitesi'nde master eğitimini tamamlamış, daha sonraki senelerde de gene aynı üniversitede, devam etmekte olan, “Körler İçin Akustik Resimler” konulu external doktora çalışmasına başlamıştır. Emekli olduktan sonra kendisini tamamen geleneksel Türk musikisinin teorisine vermiştir. Musikimize verimli katkıları olmasını beklediği “yatay armoninin teorisi” konusu üzerinde senelerdir çalışmaktadır ve bu çalışma yakın bir zamanda yayımlanacaktır. Ayrıca devam etmekte olan beste çalışmaları bulunmakta olup çeşitli makamlarda 20’nin üzerinde bestesi mevcuttur.  İngilizce ve Almanca bilen Cem Yektay’ın Selen (pedagog) ve Mischa Sinan (Zürih Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğrenci) adlı birer kızı ve oğlu vardır.

OTMAG Ekibi ve Cem Yektay - 1

OTMAG Ekibi ve Cem Yektay - 2

OTMAG ekibinin, Cem Yektay'ın ev sahipliğinde 2016 yılında gerçekleştirdiği çalışmalardan hatıralar